Öppna min sida på FacebookÖppna min sida på Linked InÖppna min sida på InstagramIn english

Månadens nyckel 1: Tänk - Tro - Dröm - Våga

En åttaårig pojke närmade sig en äldre man som stod framför en önskekälla och tittade upp i dennes ögon och frågade: "Jag har förstått att du är en mycket klok människa. Jag skulle vilja veta livets hemlighet".

Den äldre mannen tittade ned på pojken och svarade: Jag har tänkt en hel del under mitt liv och hemligheten kan sammanfattas med fyra ord:

Det första är tänk. Tänk på de värderingar som styr ditt liv.

Det andra är tro. Tro på dig själv, grundat på dina tankar om de värderingar som kommer att styra ditt liv.

Det tredje är drömma. Dröm om de saker som kan hända, grundat på din tro på dig själv och de värderingar som kommer att styra ditt liv.

Det sista är våga. Våga förverkliga dina drömmar, grundade på din tro på dig själv och dina värderingar.

Och med det, sa Walter E. Disney till den lille pojken: "Tänk, Tro, Dröm och Våga"

Månadens nyckel 2: Bygga broar

Det var en gång två bröder som hade sina gårdar bredvid varandra. Under 40 års lantbruk sida vid sida hade dom delat på allt, maskiner, arbetskraft och varor utan den minsta konflikt dem emellan.


Men sedan hände något. De båda bröderna blev osams. Det började som ett vanligt missförstånd, men växte sedan undan för undan till ett läge då man började beskylla varandra med hårda ord, följt av veckors tystnad.

En morgon knackade det på den äldre broderns dörr. Han gick och öppnade för att finna en snickare med verktygslåda som frågade om det fanns några dagars jobb här.

- Ja, sa den äldre brodern. Jag har ett jobb åt dig. Titta över ån mot den där gården. Där bor min granne, i själva verket är det min yngre bror. I förra veckan låg där en äng mellan oss men så tog han sin grävmaskin till dammen där borta så nu rinner här en å emellan oss. Han har gjort det av ren illvilja mot mig, men nu ska jag ge igen. Ser du den där brädhögen borta vid ladan? Jag vill att du bygger mig ett två meter högt staket så jag slipper se hans gård i fortsättningen. Det kanske får honom att lugna ner sig.

- Jag tror att jag har förstått det hela, sa snickaren. Visa mig var du har dina redskap så ska jag göra ett arbete så att du blir nöjd.
Den äldre brodern var tvungen att åka till staden för att handla, men först hjälpte han snickaren med hans material och sedan for han iväg. Snickaren jobbade hårt hela dagen med att mäta, såga och spika. Vid solnedgången återvände brodern och snickaren hade precis avslutat sitt jobb.

Med vidöppna ögon och gapande mun stirrade han på snickarens arbete. Där fanns inget staket alls! Där fanns i stället en bro! En bro som sträckte sig över ån från den ena sidan till den andra! Det var ett mästerverk med vackert broräcke.

De båda bröderna stod på var sin sida av bron och började gå emot varandra. Dom möttes mitt på bron och den yngre brodern sade, vilken god granne du är efter allt jag sagt och gjort mot dig. Sedan kramade dom om varandra och tittade på snickaren.

- Stanna gärna några dagar, vi har mer arbete åt dig, sa den äldre brodern.
- Jag skulle väldigt gärna stanna, sa snickaren, men jag har många fler broar att bygga.Månadens nyckel 3: Grindvakten

I mitten av 60-talet arbetade en ung man som grindvakt vid en fabrik. Det var ett lugnt jobb, inte så bra betalt, men han trivdes ändå med det. Så kom en ny VD till företaget och denne bestämde att alla anställda var tvungna att kunna läsa för att få fortsätta arbeta.

Den unge mannen kunde inte läsa och blev snart upptäckt. Efter att ha blivit avskedad gick han hem till sin lilla lägenhet och kände sig nedstämd. För att få ihop pengar till sitt levebröd började mannen tillverka små ljusstakar av gjutjärn. Han höll till i sina föräldrars garage, där han redan tidigare gjort sådana ljusstakar till vänner och bekanta.

Det föll väl ut och efter en tid kunde han leva med samma standard som han hade när han arbetade som grindvakt. Med tiden växte hans företag och han hittade på många annorlunda ljusstakar, lampor och möbler.
Efter femton års tid hade han byggt upp ett stort företag med tjugo anställda och en fabriksbyggnad. Han hade fortfarande inte lärt sig läsa och en dag när han satt med sin revisor så upptäckte denne att den store företagsledaren inte kunde läsa.

- Men, du kan ju inte läsa, utbrast revisorn.
- Det är riktigt, sa företagsledaren.
- Och du som har kommit så här långt, har du tänkt på vad du skulle kunna vara idag om du dessutom kunde läsa?
- Javisst, sa företagsledaren, jag skulle vara grindvakt vid bruket.

Månadens nyckel 4: Stop being a glass, become a lake

Once an unhappy young man came to an old master and told he had a very sad life and asked for a solution. The old Master instructed the unhappy young man to put a handful of salt in a glass of water and then to drink it.

How does it taste? - The Master asked.

Terrible. - Spat the apprentice.

The Master chuckled and then asked the young man to take another handful of salt and put it in the lake. The two walked in silence to the nearby lake and when the apprentice swirled his handful of salt into the lake.

The old man said, - Now drink from the lake.

As the water dripped down the young man's chin, the Master asked, - How does it taste?

Good! - Remarked the apprentice.
Do you taste the salt? - Asked the Master.

No. - Said the young man.

The Master sat beside this troubled young man, took his hands, and said, "The pain of life is pure salt; no more, no less. The amount of pain in life remains the same, exactly the same. But the amount we taste the 'pain' depends on the container we put it into. So when you are in pain, the only thing you can do is to enlarge your sense of things. Stop being a glass. Become a lake."

 

 

Månadens nyckel 5: Vikten av att vara tydlig i sin kommunikation

En man kom körande i sin bil och svängde in till en bensinstation för att fylla tanken. Biträdet som hjälpte honom blev väldigt nyfiken, för i baksätet på bilen satt två pingviner.


- Jag ser att du har två pingviner i baksätet, vad ska du göra med dem?
- Jag vet inte riktigt, svarade bilföraren. De satt i baksätet i morse när jag kom ut till bilen och jag vet inte var de kommer ifrån.
- Borde du inte ta dem till Zoo?, sa biträdet.
- Jo, det var en bra idé, sa bilföraren och körde iväg.

Några dagar senare kommer samme bilförare tillbaka till bensinstationen i samma ärende. Biträdet noterar att pingvinerna sitter i baksätet igen. Enda skillnaden är att de nu har solglasögon på sig. Biträdet kan inte hålla sig, utan frågar:


- Skulle du inte ta pingvinerna till Zoo?
- Jo, det gjorde jag och de tyckte att det var jätteroligt, så i dag skall jag ta dem till stranden!

 

 

Månadens Nyckel 6: The Golden Circles to Success

Every organization know What they do. These are products they sell or the service they offer.

Some organizations know How they do it. These are the things that make them special or set them apart from their competition.

Very few organizations know Why they do what they do. Why is not about making money.

That´s a result. It´s a purpose , cause or belief. It´s the very reason your organization exists.  

Månadens Nyckel 7: God vs Ond

 En indian satt och pratade med sitt barnbarn. Han sa:

- I alla människor bor det två vargar som slåss.

Den ena är ond. Den är avundsjuka, missunnsamhet, arrogans, sorg, lögn, överlägsenhet och egoism.

Den andra är god. Den är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit.

 

- Så morfar, vilken varg vinner, sa barnet.

- Den du matar, sa den gamle mannen.

 

Månadens Nyckel 8: Att vara en trygg ledare

En chefsposition är oftast en titel eller tjänst som tillsätts uppifrån. Däremot en ledarposition är något man förtjänar, genom sitt sätt att vara.

 

En ledares ansvar är att få en grupp personer med olika personligheter och egenskaper att arbeta i ett TEAM (Together Everyone Achieve More). Dåligt ledarskap skapar oftast förvirring, vem ska göra vad, vem har ansvaret att det blir genomfört, Hur ska det göras, men framför allt, Varför ska det göras. Oftast fokuserar vi bara på Hur det ska genomföras men glömmer bort Varför det ska genomföras. Vi kan göra en liknelse med ett startfält som ska springa 100 m. När startskottet går börjar alla deltagare springa i full fart, fast åt olika håll. Vilket slutar med att ingen kommer i mål.

 

Ledarskap i ett företag eller en organisation går ut på att leda, planera och genomföra arbetet som krävs för att tillsammans nå det gemensamma målet. Som ledare gör du det genom att få alla i gruppen att känna sig sedda, förstådda och delaktiga. Men framför allt behöver du få dem att känna sig fria. De ska känna att de Vill tillhöra din organisation inte att de Måste. Vi bör alltid påminna oss själva om att varje person, varje individ är en Fri människa, att göra det de själva vill göra.

 

Om du som ledare lyssnar på människorna i gruppen, visar respekt för deras personligheter, är tydlig med vad du vill och trygg i dig själv, så sprider du trygghet och trivsel i organisationen och du har då skapat en god harmoni i gruppen.

En god ledare skapar en kultur i företaget eller organisationen och är mycket viktig för att uppsatta mål ska nås. Man ska vara ödmjuk men samtidigt tydlig i sitt arbete. Det går trots allt ut på att skapa ett resultat. Om inte förväntat resultat i gruppen eller för individen uppnås, så finns det stor risk att de inblandade blir förflyttade eller söker sig någon annan stans.

 

För att bli en bra och trygg ledare, behöver vi börja med oss själva. Att vara trygga både i det som ska genomföras och i oss själva som person. Att helt enkelt ha kunskapen att leda oss själva innan vi kan leda andra. En god ledare pekar aldrig med hela handen utan går alltid före och visar vägen. 

 

 

Månadens Nyckel 9: Vad innebär coaching

Min målsättning när jag coachar och vägleder personer och organisationer handlar om att få dem att gå igenom tre faser. Först gäller det att få dem att Tro på att de kan skapa en förändring, för att sedan få dem att Lita på det de tror på för att till sist få dem att Förstå det de tror på. Det är först då som de kan skapa den förändringen de vill ha.

 

Nedan återger jag 7 punkter som jag tycker ligger till grund inom coaching.

 

1 Coaching låser upp en persons potential så de kan maximera deras färdigheter.

2 Coaching handlar mer om att hjälpa än att lära ut.

3 Coaching är en dialog, inte en monolog.

4 Coaching är en konst och en färdighet att leda en person eller grupp från punkt A till punkt B.

5 Coaching är en pågående relation som hjälper människor att skapa extra ordinära resultat.

6 Coaching innebär en process där klienten fördjupar sitt kunnande och stärker sina färdigheter. 

7 Coaching handlar om att ställa de rätta frågorna vid rätt tillfälle.

Månadens nyckel 10: Det krävs mer från morgondagens ledare

Morgondagens ledarskap kräver mer från cheferna och ledarna i alla organisationer. Ledarskap blir mer och mer virtuellt samtidigt som vår stress ökar.

 

Kommunikation är en av de utmaningar som kommer att bli större framöver. När det finns mindre tid till personliga möten, ställs det högre krav på ledarnas förmåga att vårda relationer.

 

Tid blir mer och mer dyrbar. Ledarskap kommer att bestå av färre möten och det väcker frågan: Vem kan vara ledare och blunda? Det gäller att vara närvarande och exempelvis kunna lyssna efter ett tonläge och det viktigaste i ett telefonsamtal.

 

Oavsett om en organisation eller individ vill utvecklas börjar allt med en vilja att förändra och kunskap om hur förändringen ska gå till. Det handlar om tre enkla saker. Vad man vill uppnå, hur man ska uppnå det och hur man ska vara för att nå det.

 

I en organisation handlar det om kultur och relationer. På individuell basis behöver man ta reda på vad man har för värderingar och hur de matchar företagets. Det är ledarens uppgift att skapa tydliga ramar. En bra ledare kan byta glasögon och se andra människor ur andra perspektiv än sitt eget. Ledarskap handlar om att kunna titta på sig själv och fråga: Vilka är mina styrkor och svagheter? Hade jag velat ha mig själv som ledare?

 

För att motivera alla måste en chef kunna kommunicera på olika sätt. Detta eftersom ungefär hälften av alla på ett företag vill utgå från ett mål, medan den andra halvan i stället vill utgå från problem i sitt arbete. Om en VD går in på ett möte och säger att i dag ska vi lösa problem, kommer hälften av de anställda att undra vad målet och syftet är. Och om VD:n bara pratar om mål, kommer hälften att uppleva det som för positivt.

 

Om du varje morgon ställer frågan: Vad gjorde du bra i går? - Ökar engagemanget i ett företag med 15 procent. Ställ följande frågor: Vad gör vi bra, vad ska vi förbättra och hur hur ska vi förbättra det? Och om man gör förändringen enkel: Vad ska vi sluta med, vad ska vi fortsätta med och vad behöver vi börja göra?

 

Det finns massor av forskning som visar hur känslohantering och negativt tänkande påverkar människor och organisationer. De organisationer inom både näringslivet och idrotten som var tidigt ute med att börja arbeta med hur känslor och tankar påverkar deras resultat, skapade stora rubriker över hela världen. Detta p g a  att deras resultat förbättrades enormt mycket. Några inom idrotten blev t o m bäst i världen. Det väckte en nyfikenhet.

 

Oavsett världsdel och företagskultur fungerar dessa tankesätt och metoder. Det viktiga är att ha en vilja att förändra, att veta varför man vill göra det och sedan skapa förutsättningar för att göra det möjligt.

 

Ledarskap inom näringslivet kräver oftast mer långsiktigt tänkande än ledarskap inom idrottslivet. Det beror på att näringslivet har en längre horisont än idrottslivet som fokuserar på en match i taget. I näringslivet är det match varje dag. Det gäller att ta hand om medarbetare och kunder, och därför är man lite lugnare i ledarskapet.

 

Empati är grundläggande i en relation och därför även i en organisation. En chef måste kunna säga tack, hjälp och förlåt och vara duktig på att kommunicera. På mina föreläsningar och utbildningar ber jag alla ta ansvar och definiera en mening med det de gör och vill, eftersom jag tror att lycka och framgång är en produkt av mening.

 

"Av att söka lycka får man ingen mening, men av att söka mening får man lycka. Det är en ­strategi och det måste komma i rätt ordning."

OK